-Valse Bingo

Valse Bingo

8 oktober 2013

Boxtel – Na de eerste competitiewedstrijd te hebben verloren, heeft JRC Heren 2 zich herpakt met een overwinning in Terneuzen. Het afgelopen weekend stond de wedstrijd tegen High Five op het programma. De Tilburgers bleken vorig seizoen een ware angstgegner voor JRC, dat in de thuiswedstrijd de stugge zoneverdediging niet gebroken kreeg.

Een half uur voor de wedstrijd stonden de oranjehemden al te popelen om een wedstrijd te kunnen spelen onder een coachingstaff waar je “U” tegen zegt, namelijk meneer Tjerk, meneer Gijs en meneer Frank. Tot onze vreugde zagen we één van de beste scheidsrechters van Rayon Zuid de zaal inlopen en meneer Frank verwelkomde hem met een ferme, welverdiende handdruk. Helaas kwam deze topper niet voor het leiden van onze wedstrijd naar De Braken. Uiteindelijk kwam een andere leidsman, die een voortreffelijke partij in zijn eentje zou gaan fluiten, om de teams voor een laatste tactiekbespreking naar de coaches te dirigeren. Meneer Gijs legde de nadruk op de aanval om de zone verdediging dit keer wel te breken. De basisformatie werd gevormd door Mark, Robin, Luuk, Steven en Leon.

Zoals verwacht startte High Five in een zone verdediging. JRC had hier niet direct een goed antwoord op en kwam 0-4 achter. De nieuwe JRC’er Steven, aangemoedigd door de mooie Dana, scoorde de eerste twee punten met een schot uit de hoek. Toch had JRC de juiste aanval nog niet te pakken en High Five liep uit naar een 2-8 voorsprong. Meneer Gijs besloot om Robert in het veld te brengen, wat de JRC’ers meer vertrouwen gaf. Ondertussen is Mark begonnen met de Bingo en heeft in twee minuten al twee kruisjes op zijn kaart. Via vrije worpen van Robin en een driepunten van Steven werd het gat gedicht. Een score van Leon leverde de eerste voorsprong op. Ook Jeroen komt sterk van de bank met een lay up en een driepunter en het eerste kwart wordt afgesloten op 16-10.

Meneer Tjerk hamert in de pauze tussen Q1 en Q2 op de beginselen van het spel, maar door een slordige start, komt High Five snel terug tot 2 punten. Mark gaat verder met de Bingo en scoort al snel zijn 3e kruisje. Een goed medicijn tegen een haperende aanval blijkt een portie ‘Jeroen’, die JRC met drie scores op rij weer wat ruimte verschaft. Het beste medicijn blijft natuurlijk het inbrengen van een rasechte schutter, natuurlijk Ulli. Robin geeft één keer het voorbeeld, waarna het team begrijpt dat de schutter vrijgespeeld moet worden tegen een zone. Ulli laat zijn teamgenoten niet in de steek en gooit twee driepunters binnen, waarmee het gat met High Five definitief lijkt te zijn geslagen. Dankzij nog twee driepunters van Steven wordt de ruststand 39-19.

Het derde kwart begin aftastend met drie puntloze minuten. Leon opent met een score uit een rebound en een vrije worp. Verdedigend staat het erg goed, wat Mark uitnodigt om verder te gaan met de Bingo. Met zijn vierde kruis begint de hoofdprijs, een vaste plaats op de bank, meer en meer te lonken. Ook voor een van de Tilburgers is het balen na een snoeihard block van Robert. Met 7 punten van Robin dit kwart, loopt JRC uit naar 54-26.

Het vierde kwart lijkt een formaliteit, maar de strijd om een volle kaart is nog niet gestreden. De eerste scores komen van de Tilburgers, maar belangrijker is misschien wel dat ook een Tilburger zijn vierde kruis op de kaart mag laten zetten. Mark laat de strijd om de Bingo even schieten en gaat zich met de scores bemoeien, hij scoort dit laatste kwart 8 punten. De Bingo komt dan ook aan de kant van de Tilburgers, die daardoor genoodzaakt worden om hun enige wisselspeler (geblesseerd) terug het veld in te sturen. De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen met 64-40.

Tijdens persconferentie dinsdagavond op het kapittel, gaf meneer Gijs aan tevreden te zijn over de veelzijdigheid van zijn selectie. Verdedigend bleken Naj en Luuk ruimschoots in staat hun man uit te schakelen en aanvallend zaten drie spelers in de dubbele punten. Ook de nieuwste speler Steven, oftewel ‘de Goudse 30+’ ¹ , heeft zichzelf in twee wedstrijden (en een avond op stap in Boxtel) al flink laten gelden. Na drie wedstrijd krijgen de spelers van Heren 2 hun welverdiende rust. Op 25 oktober mag heren 2 zich opmaken voor een wedstrijd tegen West Brabant Giants.