Sacha al een kwart eeuw basketbaltrainer bij JRC

Van de 40 jaren die Sacha Prunieres nu telt, is ze er liefst 25 trainer/coach bij basketbalvereniging JRC Boxtel. Nog altijd geeft dat haar veel voldoening. “Mijn drijfveer is vooral om te kunnen bijdragen aan die blije gezichten van de kinderen. Om ze zowel motorisch als sociaal-emotioneel een groei te zien doormaken en samen plezier te zien hebben. Of ze nou winnen of verliezen.”

Sacha begon op haar 15de met een paar vriendinnen te basketballen bij JRC. Ze was meteen gek op deze sport. “In datzelfde jaar ben ik bijgesprongen als assistent-trainer bij de mini’s, nu U10 (Under 10, red.). Ondertussen heb ik aan de U8 tot en met volwassenen training gegeven. Enkele spelers daarvan zitten nu in Heren 1 en Dames 1, of trainen met mij bij de dames recreanten.”

Van jongs af aan wilde de Boxtelse ‘juf worden’. Het geven van basketbaltraining kon ze dan gebruiken als ervaring bij het lesgeven, in combinatie met haar hobby. Daar zou het niet bij blijven.

Een erg warm hart

“Inmiddels ben ik bij JRC lid van de Technische Commissie (onder meer verantwoordelijk voor de teamindeling, red,) en ook oudercontactpersoon en vertrouwenspersoon. Je kunt dus wel zeggen dat ik de club een erg warm hart toedraag”, zegt ze met een glimlach.

Sinds vorig seizoen ziet JRC een flink toegenomen interesse in de sport. Sacha: “Dat is natuurlijk fantastisch. Wel is het zo dat het aantal kaderleden niet snel genoeg meegroeit om ieder kind direct een plekje in een team te kunnen geven. Dit seizoen zijn er gelukkig enkele nieuwe trainers uit de jeugd en wat sportieve ouders bijgesprongen. Die krijgen dan ondersteuning van de meer ervaren trainers.”

Ook ouders geven training

Inderdaad, ook ouders staan langs het trainingsveld of zitten bij wedstrijden op de spelersbank. Belangstellenden mogen aangeven alleen training te willen geven (op woensdag- en/of vrijdagavond), of ook wedstrijden te willen coachen (zaterdag of zondag). “Het kost wat tijd als je het goed wil doen”, weet Sacha, “maar het is het echt meer dan waard als je ziet wat je terugkrijgt aan waardering van de kinderen.”

Door ze een jeugd-trainersdiploma te laten behalen, waarborgt JRC  dat haar trainers op een goede en veilige manier jeugdleden opleiden. “En alle inzet wordt beloond met een trainersvergoeding en een altijd gezellige kaderavond”, belooft Sacha.

Interesse in een trainers- of andere kaderfunctie bij JRC? Neem dan contact op via e-mail: technischecommissie@jrc-boxtel.nl

Foto’s Bas van den Biggelaar/www.basmancreeert.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Mijn Boxtel, bijlage van het Brabants Centrum van 29 september 2022.