Revanche voor VS1 op de muffe vrijdagavond

Eindhoven, 12 oktober – Vraag aan een speelster van JRC Vrouwen Senioren 1 wat ze zich van het Eindhovens studententeam Tantalus herinnert, en de allereerste wedstrijd van vorig seizoen zal d’r ongetwijfeld voor de geest komen. Een klein trauma was dat, maar Tantalus bleek dan ook de ongeslagen kampioen te worden. Gelukkig konden wij ze volgen naar een klasse hoger en dus stond deze vrijdagavond in het teken van revanche, en peentjes zweten. De zaal was al lekker opgestookt door eerdere sporten (de airco had een vervroegde winterslaap?) en dus was de warming-up een makkie. Met negen man sterk werd de wedstrijd om 21.30 uur vol goede moed begonnen.

Tantalus begon sterk aan het eerste kwart en voor we het wisten stond het 7-0. Het was snel duidelijk dat de tegenstander het schot van verre afstand niet verleerd was. Ondanks twee scores van Mariëlle, nam interim-coach Felix een snelle time-out om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De focus was terug en met mooie vrije worpen van Nienke eindigde het eerste kwart met 18-11.

Voordeel
We merkten dat dit niet het Tantalus van vorig jaar was, wat wel eens in ons voordeel kon gaan werken. Marleen maakte haar naam als ‘Koningin van de Driepunters’ waar en ook Nienke ging weer rustig door met gecontroleerd vrije worpen raken. We werkten hard maar toch bleven we veel slechte passes geven, vaak als een cadeautje in de handen van de tegenstander met onnodige scores in het verkeerde netje als gevolg. Kim en Hanne scoorden enkele mooie lay-ups maar toch gingen we de rust in met een achterstand van zeven punten.

Tantalus had een sterke nieuwe aanwinst die, zo bleek later, een derde van de punten zou gaan maken. Toch deinsden we hier niet voor terug en hadden we een groeiend vertrouwen dat we de wedstrijd konden winnen. De verdediging bleef ons sterke punt, en Lorraine was wederom succesvol in de rebounds. De aanval werd aangepast op de zoneverdediging van de tegenstander. Hanne was in haar thuisstad duidelijk op haar plek en walste er met een mooi schot overheen, waardoor we voor het eerst op voorsprong kwamen. Helaas liet de tegenstander ons niet lang op kop liggen, doordat die met een driepunter het derde kwart besloot: 40-38.

Spanning en sensatie
Het was spanning en sensatie in het late Eindhovense en het was duidelijk dat het een puntje-puntjewedstrijd ging worden. Matske maakte de score weer gelijk met een knappe lay-up onder de ring door. De tegenstander kreeg veel vrije worpen doordat veel fouten aan onze kant werden gefloten (totaal acht in dit kwart). Desondanks waren we gebrand om te winnen en maakten we het goed met scores, tot zelfs een verschil van zes punten in ons voordeel. Aan het eind werd het toch nog spannend en met nog een minuut te gaan stond het 57-58, maar met twee rake vrije worpen van Mariëlle was de wedstrijd te kort voor de tegenstander. Een heerlijke overwinning: 57-60!

Topscorer: Hanne 19 punten, Mariëlle 11 en Kim 10. Vrije worpen: 15 uit 20.

De komende paar weekeinden hebben we rust. Op 3 november wacht ons de spannende uitwedstrijd tegen koploper Black Eagles in Rosmalen. Stay tuned!