– JRC heren 1 begint nieuwe jaar met zege in Maastricht

Het eerste herenteam van JRC is de 2e helft van het seizoen gestart met een zege in de uitwedstrijd tegen laagvlieger Kimbria, op zondagavond in Maastricht. Kimbria heeft in deze competitie pas 1 wedstrijd weten te winnen. Coach Oliviera benadrukte voor de wedstrijd wel dat de Boxtelaren geconcentreerd moesten spelen want het team uit Maastricht kon ‘aardig’ schieten van afstand en worden gecoacht door een ervaren trainer.

Deze wedstrijd stond in het teken van de rentree van Jaap van Loon. De lang geblesseerde sterspeler stond voor de eerste keer dit seizoen weer in de basis en maakte alle verwachtingen waar (17 punten in totaal); hij bleek het schieten nog niet te zijn verleerd. Helaas was aanstaande vader David de Gilles niet meegereisd naar Maastricht vanwege een blessure aan de heup. Verder was de selectie compleet. Vooraf was duidelijk dat de sfeer ver te zoeken was in de matig gevulde sporthal en daarbij was de houten vloer ook nog eens erg glad, kortom geen ideale omstandigheden.

Toch kwam JRC goed uit de startblokken en stond het na enkele minuten spelen voor met 16-9. Onder leiding van de goede passende Floris de Jongh wisten Ian Rooth, Jaap en Teun van Loon enkele scores te pakken. Vanaf dat moment was het duidelijk dat de Limburgers ‘inside’ weinig kracht en lengte hadden en JRC daar de punten moest gaan pakken. De ontketende Rooth, die de afgelopen weken op de trainingen al sterk aanwezig was, maakte hier goed gebruik van. Ian is in de afgelopen jaren getransformeerd naar een ware krachtpatser. Tegenstanders proberen hem met man en macht weg te duwen maar dat is onmogelijk. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Ian laatst een auto heeft opgetild.

In het 2e kwart wist Kimbria de basket van afstand makkelijk te vinden. De gastheren kregen enkele vrije schoten en wisten terug te komen in de wedstrijd. Bij een stand van 23-22 scoorden ze enkele ‘lucky’ schoten via het bord, waardoor de wedstrijd kantelde in het voordeel van de thuisploeg. JRC deed nog iets terug met 8 punten van Ian en Teun, maar ging uiteindelijk rusten met een 36-33 achterstand.

In de rust gaf coach Oliviera een motiverende speech en werd besloten geen schoten meer weg te geven aan de tegenstander.

In het derde kwart wist de thuisploeg de voorsprong nog vast te houden, maar het leek erop dat JRC meer grip begon te krijgen op de wedstrijd. In dit kwart had Mitchel Hendriks een sterke fase met een score+bonus en een zuivere driepunter. De stand na drie kwarten: 52-51. De vierde kwart en daarmee de winst van de wedstrijd was echter voor JRC. Er werd erg sterk verdedigd en daarbij veel gescoord (28 punten dit kwart). Jaap scoorde dit kwart 10 punten en had hiermee een belangrijk aandeel in de zege. In de slotfase van de wedstrijd leek het nog even spannend te worden, maar mede door sterke rebounds van Ian, een ‘dagger’ driepunter van Teun en enkele rake vrije worpen van Jaap werd de wedstrijd gewonnen met 78-72. Een hard bevochten maar verdiende overwinning op een taaie tegenstander.

Zaterdag 28 januari speelt JRC thuis, om 14:00 tegen de studenten van Tantalus uit Eindhoven. De uitwedstrijd werd helaas verloren, de Boxtelaren zullen dus gebrand zijn op revanche.

Scores: Teun van Loon 25 punten, Jaap van Loon 17 punten, Ian Rooth 12 punten, Mitchel Hendriks 9 punten.