Het langste eind

Boxtel – De derde wedstrijd van het seizoen werd met veel moeite gewonnen van Almonte 5 in Eindhoven. Op 4 maart stond de terugwedstrijd in Boxtel op het programma. Een week eerder had Almonte 5, outsider voor het kampioenschap, nog gewonnen van titelkandidaat Tantalus. JRC heren 2 wist dat het op volle sterkte aan moest treden en over 10 fitte spelers moest beschikken.

Nog voor de wedstrijd startte, begon Almonte met psychologische oorlogsvoering. Ze wilden koste wat het kost in het oranje spelen, ook al staat die kleur ons veel mooier. Deze eerste strijd wordt al gewonnen door JRC, het belooft een mooie dag te worden. Coach Jochen stuurt Frank, Danny, Tjerk, Coen en Robert het veld in. Danny? Jazeker, coach Jochen heeft eindelijk verstand gekregen. De aanpak was direct duidelijk, Danny wordt ingezet om de go-to-guy van Almonte uit te schakelen. Een goede tactiek, want deze spelmaker scoort slechts één keer in het eerste kwart, de verdienste van Danny. Aanvallend vocht Tjerk zijn duels uit, waarbij hij aan het langste eind trok. Tjerk scoort 10 punten in het eerste kwart, waarmee JRC dit kwart wint met 21-14.

Het tweede kwart begint JRC met scores van Robbin en Coen. Ondertussen heeft Jochen ook Rob ingebracht en het wordt Snijders-time, direct pakt Rob zijn punten. Ondertussen gaat Tjerk door met zijn penetraties en ook in deze duels trekt hij aan het langste eind, ook vanaf de vrije worp lijn. In de slotminuut van de eerste helft, bij een stand van 37-23,  gaat Jordi sterk naar de ring en Almonte kan hem alleen foutief afstoppen, waardoor Jordi mag aanleggen vanaf de vrije worp lijn. Ruststand 37-23.

Wonder boven wonder gaat JRC het derde kwart in met dezelfde vijf als in de eerste helft. Meteen laat Tjerk zich weer gelden met een vrije worp, een driepunter en een harde penetratie. De eerste 3 scores zijn van hem, waarmee hij dit kwart nu al aan het langste eind trekt. Vervolgens gaat ook Leon zich met de scores bemoeien en met zijn vele rebounds werkt hij aan een heuse double-double. Het kwart wordt afgesloten met een verdedigende actie van Robbin waardoor Frank een steal kan pakken en een vrije lay up loopt: 56-40.

JRC weet dat de wedstrijd nog niet binnen is en start sterk met scores van Frank en Robert. Daarna laat Leon zien dat zijn trainingsarbeid zijn vruchten afwerpt. Leon scoort met twee perfect uitgevoerde centermoves twee aanvallen op rij. Mede dankzij het verdedigende werk dat Danny verzet scoort Almonte maar 5 punten in de eerste 5 minuten van het laatste kwart. Zo zie je dat ook defence (lees: Danny) wedstrijden wint, want bij 65-45 lijkt de buit binnen. Aanvallend geeft Tjerk de beurt aan Jordi, die wederom slechts foutief afgestopt kan worden. Jordi gooit de wedstrijd vanaf de vrije worp lijn definitief in het slot, 69-52. Uiteindelijk gunt JRC ook Almonte nog z’n verzetje, maar het slotakkoord komt van Jeroen. JRC wint de belangrijke wedstrijd uiteindelijk eenvoudig met 71-59.

Coach Jochen onthulde bij de persconferentie na afloop van de wedstrijd erg tevreden te zijn over zijn selectie. Elke wedstrijd staan er andere spelers op. Verdedigend kan coach Jochen altijd rekenen op Danny, die ook deze wedstrijd en belangrijke bijdrage leverde met als resultaat dat Almonte onder de 60 punten is gebleven. Daarnaast heeft Leon zich laten gelden met zijn centermoves en vele rebounds. De absolute hoofdrol was voor Tjerk die op de topscorerslijst met 17 punten aan het langste eind trekt.