Drie geslaagden voor trainerscursus

Maar liefst drie JRC-trainers hebben onlangs met succes een trainerscursus afgerond. Karin van der Ven, Sander Ewald en Joris van den Akker gaan komend seizoen hun opgedane kennis weer overbrengen op jeugdteams van JRC. Wij spraken nu al met ze.

Karin van der Ven rondde de opleiding tot Basketbal Trainer 2 (BT2) af, een cursus van de Nederlandse Basketbal Bond voor gevorderden. Daarvoor moest ze afwisselend naar Boxtel en Hilvarenbeek. Er waren tien bijeenkomsten, met theorie en praktijk. Als eindopdracht moest ze onder meer tien verslagen inleveren van trainingen en vijf van wedstrijden die ze coachte.

Karin (linksboven) op de teamfoto van JRC U10.

– Waarom ben je deze cursus gaan volgen?
“Zelf heb ik sinds mijn jeugd gebasketbald, tot op landelijk niveau met JRC. Mijn beide kinderen basketballen hier ook. De club zocht trainers/coaches en zo ben ik erin gerold. Het is belangrijk dat de jeugd training krijgt van trainers die het leuk vinden om te doen en daarbij voldoende handvaten krijgen. Ik werd benaderd of ik interesse had in de cursus BT2. Daarbij leer je als trainer/coach in plaats van als speler voor de groep te staan. Ik werd bij trainingen en wedstrijden meerdere malen beoordeeld door Sacha Prunieres, al 26 jaar trainer/coach bij JRC (waarvoor dank Sacha).”

– Wat moest je nog meer doen?
“Je moest ook een persoonlijk plan schrijven en een activiteit organiseren. In het verleden heb ik tien keer het Jeugd Invitatie Toernooi georganiseerd voor de jeugdteams van JRC. Teams daarvoor werden door ons uitgenodigd en waren aan elkaar gewaagd qua niveau.”

Karin (midden boven) is kampioen met JRC U10.

– Welke teams mag je nu training geven?
“Alle jeugdteams van JRC. Afgelopen jaar heb ik de Kidsclub/U10 training gegeven, samen met onder anderen Willemijn van Lammeren. We zijn kampioen geworden! Volgend seizoen ga ik een ouder team trainen en wordt het spel sneller en technischer. Ik heb er al zin in.”

– Waarom zou jij de trainerscursus aanbevelen?
“Door de cursus ga je over sommige handelingen nadenken, zonder die automatisch over te nemen vanuit je eigen jeugd. En je kunt sparren met andere trainers als je ergens tegenaan loopt.”

Sander Ewald en Joris van den Akker volgden bij de bond de introductiecursus voor trainers Fast Break. Sanders zoon Sjoerd speelt bij JRC U14-1, getraind door Sacha. In dat team speelt ook Britt, de dochter van Joris. De cursus bestaat uit vier online sessies waarin telkens een module wordt behandeld, zoals didactiek.

Sander en Sacha na een gewonnen pot met U14-1.

– Waarom ben je deze cursus gaan volgen?
Sander: “Vorig seizoen ben ik Sacha al gaan helpen rondom trainingen en wedstrijden. Zelf ben ik volleyballer geweest, maar ik vond basketbal niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook om er meer over te weten.”
Joris: “Via mijn dochter kwam ik weer bij basketbal terecht, want dat heb ik vroeger ook gespeeld. Maar van training geven had ik geen kaas gegeten, dus stond ik ervoor open deze cursus te gaan volgen. Ik assisteer sinds dit seizoen Sacha en Sander. Ik ben altijd bij de training op vrijdag en als één van beiden niet kan, spring ik bij.”

– Hoeveel tijd heeft het je gekost?
Sander: “Het waren vier sessies van ongeveer anderhalf uur. Maar je kreeg ook opdrachten mee, zoals ‘maak zelf een training’. Ik denk dat ik er een uur of twintig mee kwijt was.”
Joris: “Precies. Voor elke module zitten er wat huiswerk en voorbereidingen bij. En dat wordt dan tijdens de online sessie besproken.”

Joris tijdens een training in De Braken.

– Wat is je het meest bijgebleven van de cursus?
Sander: “Ik heb een onderwijsachtergrond en vroeger volleybaltraining gegeven. Maar het heeft me wel weer de ogen geopend dat je het doet voor de kinderen. Niet alleen in het trainen van vaardigheden, ook op persoonlijk vlak. Dat een kind met veel plezier naar trainingen en wedstrijden gaat en dat het zich gehoord en gezien voelt.”
Joris: “Ik heb zelf enkele jaren bij De La Salle in Boxtel sportlessen gegeven. Daardoor was de module over pedagogiek voor mij vrij herkenbaar. Verder was het een heel gevarieerd gezelschap. Sommigen zijn al trainer, anderen net als ik assistent.”

– Waarom zou jij de trainerscursus aanbevelen?
Sander: “Die geeft een heel breed inzicht in welke coachingstijlen er zijn. Het leidt tot meer spelbegrip en helpt je echt om de vele facetten van het coaching goed in beeld te krijgen.”
Joris: “Waarom? Waarom niet! Je wordt er altijd wijzer van. Specifiek leer je dat je het om het kind moet laten gaan, los van je trainerscapaciteiten. Het is geen exact vak, hè? Dus ja, ik raad ’m iedereen aan.”