De rentree

Boxtel – Op zondag 18 maart speelde Heren 2 van JRC weer een wedstrijd op weg naar het kampioenschap. Dit was echter niet zomaar een wedstrijd, nee dit was de wedstrijd die in het teken stond van de rentree van één der groten. Aan het grote gemis van 2012 kwam op deze dag een eind, deze wedstrijd stond in het teken van…. JAN ‘ULLI’ KAPTEIJNS!

Mede dankzij de aanstaande rentree van Jan ‘Ulli’ Kapteijns, is het publiek massaal afgekomen op het affiche JRC Heren 2 – Vido Heren 1. In een kolkende sporthal de Braken lopen de teams zich warm voor de generale repetitie voor de kampioenswedstrijd. Dit wil niet zeggen dat deze wedstrijd zomaar gewonnen wordt, want in de uitwedstrijd werd de zege pas veilig gesteld in de laatste minuut. Maar de coach, het team en het publiek haalt vertrouwen uit de warming up, waarin Jan ‘Ulli’ Kapteijns vanuit alle hoeken en standen raak gooit.

Coach Jochen doet niet mee aan het opportunisme van de rentree en stuurt Frank, Jeroen, Luuk, Leon en Robbin het veld in. Jan ‘Ulli’ Kapteijns wordt voorzichtig gebracht, kostbaar bezit moet worden gekoesterd. De eerste minuut wordt een deja vu voor JRC, het komt direct met 0-5 achter te staan. Wanneer Leon de score namens JRC opent, lijkt het stuivertje wisselen te beginnen. Gelegenheids-center Robbin begint dan de scores op te eisen. Als Jeroen twee vrije worpen en twee driepunters binnen gooien, wordt het eerste verschil gemaakt. Vido weet het eerste kwart nog wel tot een puntentotaal van 18 te komen, maar dankzij onder andere 15 punten van Robbin, komt JRC tot 28 punten.

Ondertussen wordt het publiek onrustig en daalt een yell de tribunes af: ‘Ulliiiii, Ulliiiii, Ulliiii’. Coach Jochen weet dat het grote moment daar is. Het moment waarvoor de mensenmassa naar sporthal De Braken is gekomen. Het moment waarvoor zelfs Jack van Gelder geen woorden zou hebben. Het moment van de rentree van Jan ‘Ulli’ Kapteijns! Begeleidt door een daverend applaus zet Jan ‘Ulli’ Kapteijns zijn eerste wedstrijd stappen in 2012 op het basketbalveld, een magisch moment. JRC weet dan ook wat het te doen staat, de topschutter in stelling brengen. In de eerste aanval is het moment meteen zover, Jan ‘Ulli’ Kapteijns staat goed gepositioneerd en schiet zijn eerste punten direct binnen. Het moge duidelijk zijn dat zijn aanwezigheid de hele oranje-equipe vleugels geeft. Omdat Vido in de verdediging gefocust is op Jan ‘Ulli’ Kapteijns, krijgen Leon en Robbin meer vrijheid dan een man in een goed huwelijk. De beide centers scoren samen de volgende 12 punten voor JRC. Het publiek is door het dolle heen als JRC gaat rusten bij een stand van 42-27.

In de rust heeft Vido zich opgepept om de laatste strohalm aan te grijpen, maar wederom neemt Robbin JRC bij de hand. Als ook Jordi de smaak te pakken krijgt, is de ban gebroken. Hij zorgt voor twee inside scores op rij, waarmee JRC een voorsprong pakt van 21 punten. Voor Vido blijkt het ook onmogelijk om Tjerk reglementair af te stoppen en hij straft dit af met twee rake vrije worpen en vervolgd met een driepunter. De spelers van Vido blijven Jan ‘Ulli’ Kapteijns op de huid zitten, ze weten dat de gerenommeerde schutter de bal niet mag aannemen. Toch weet JRC hem vrij te spelen en de gouden linkerhand levert een zuivere driepunter af. Bij Vido wordt naar elkaar gewezen en -Luuk weet te profiteren van de chaos, hij zet JRC op een maximale voorsprong van 34 punten. Vido zet er dit kwart nog twee vrije worpen tegenover.  67-35.

Het laatste kwart vlucht Vido in een zone-verdediging. JRC probeert hier een snelle transitie tegenover te zetten, waarvoor Don wordt ingezet. Helaas is de verdediging van Vido goed georganiseerd en moet JRC meer inbrengen dan snelheid om de verdediging te breken. Dit gebeurt één keer door een baby-jumper van Frank, maar daarna komt JRC niet meer door de verdediging heen. ‘Ulliiii, Ulliiii, Ulliiii’ daalt dan weer van de tribunes neer en dit wordt vanuit het veld direct beantwoord. Jan ‘Ulli’ Kapteijns neemt zijn ploeg op sleeptouw in deze lastige fase en breekt de verdediging met twee afgemeten afstandschoten. Het slotakkoord gunt Jan ‘Ulli’ Kapteijns als een echte gentleman aan Jeroen. JRC wint de wedstrijd met 75-49.

De supporters nemen op de tribune al een voorschot op het naderende kampioenschap: ‘Jochen Jochen, we worden kampioen’ galmt minutenlang door de sporthal. De succes coach kon na de wedstrijd zijn geluk niet op. “Een geweldige dag voor elke liefhebber van de sport, ik kreeg tranen in mijn ogen bij de rentree van onze Ulli”, aldus Jochen, “ik geef hem zo meteen een dikke knuffel.”

Vrijdag 23 maart staat in Eindhoven de topper, en kampioenswedstrijd, op het programma tussen de nummers één en twee van de competitie. Als JRC dit duel weet te winnen, kan het dezelfde avond het kampioensfeest vieren. Supporters lijken uit alle windstreken neer te gaan dalen in Eindhoven om de kunsten van hun helden te kunnen aanschouwen. Oud sterspeler van het team, Kiske de Leest, spreekt zijn vertrouwen in JRC Heren 2 al uit: ‘…veel succes mannen. Maar dat heb je eigenlijk niet echt nodig, met zo’n sterrenteam!”

Scores:

Robbin                 30

Jan                         9

Leon                     9

Jeroen                 8

Frank                    8

Tjerk                     5

Jordi                      4

Luuk                      2

Don                       0