Bij JRC kan iedereen op eigen niveau basketballen

,,Een hechte en gezellige club.” Die woorden komen spontaan op bij voorzitter Jochen Schellekens, als hem wordt gevraagd basketbalvereniging JRC Boxtel te schetsen.

,,Het klinkt wat sentimenteel als ik JRC een familie noem. Toch voel ik het zo. Een groep van mensen die graag willen basketballen en het gezellig vinden dat samen te doen.” Volgens Schellekens heeft JRC ook leden die elkaar als vriendenteam buiten het basketbal om opzoeken voor sociale activiteiten, samen een biertje drinken in het dorp of met elkaar op vakantie gaan.

Het beste uit jezelf halen

Dat wil niet zeggen dat recreatief basketbal boven prestatief staat bij zijn club. Iedereen die graag in Boxtel wil basketballen, moet dat op zijn eigen niveau kunnen doen, zegt hij. ,,Wel vind ik dat wij de taak hebben de jeugd zo goed mogelijk op te leiden, zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Ik denk dat je kinderen op deze manier motiveert.”

Het in 1964 opgerichte JRC – een afkorting van Jacob Roelands College, die de band met deze Boxtelse middelbare school aangeeft – heeft een roemrucht verleden. Zowel het eerste dames- als herenteam acteerde jarenlang op hoog landelijk niveau. Nu komen beide ploegen uit in de landelijke tweede divisie waarin ze zich de laatste jaren kunnen handhaven.

JRC-voorzitter Jochen Schellekens

Schellekens: ,,De laatste tien jaar hebben we echter moeite gehad om jeugd te laten doorstromen naar de senioren. Ze gaan studeren in de stad en komen niet allemaal terug. Meer senioren kunnen we goed gebruiken, omdat zij een groot deel van ons kader vormen.”

Veel jongeren verwelkomd

JRC mocht de laatste tijd al wel veel jongeren verwelkomen. Er zijn flink wat jeugdteams, met in de meeste leeftijdscategorieën twee en soms zelfs drie ploegen. Die worden zo goed mogelijk samengesteld naar voorkeur, maar ook naar sterkte. ,,Ik zou alleen graag zien dat er meer meisjes gaan basketballen”, aldus de voorzitter.

Bij JRC kun je drie keer vrijblijvend komen meetrainen, geeft bestuurslid Willem van Loon aan. ,,Ieder lid kan bovendien kiezen of zij/hij wedstrijden wil spelen. Er zijn genoeg leden die alleen trainen.”

Lid worden

Zowel hij als de voorzitter is blij terug te kunnen vallen op een heel fijn kader van vrijwilligers, dat zich hard inzet om de club beter te maken en te laten groeien. ,,We zoeken nog wel goede trainers om de aanwas van jeugd te kunnen opvangen en goede basketbaltraining te geven”, besluit Schellekens.

Kijk hier voor meer informatie.

Dit artikel is op 6 april geplaatst in weekkrant De Meierij.